Mallkimi i nėnės
(Tregim)
"Mallkimi i nėnės, tė zė!"
Populli
Qė mallkimi i nėnės tė zė, unė jo vetėm qė jam i bindur, por kėtė gjė e kam bėrė si fakt tė kryer tek tė gjithė nxėnėsit qė u kam dhėnė mėsim. U binda, para sė gjithash, kur dajua i babait tim, i ndjeri Ismet Korita, sado i pashkollė, ishte si njė enciklopedi diturie nga pėrvoja e jetės. Ai pėr ēdo bisedė qė bėnte, nuk fliste nė tym. Po tak dhe tė jepte njė shėmbull, ku si nė pasqyrė shihje tė vėrtetėn. Kėshtu ndodhi dhe pėr kėtė mallkimin qė tė bėn nėna. Nė pėrgjithėsi, kur vjen puna pėr mallkimin, thonė se i nėnės nuk tė zė, se ajo, sado ta nėpėrkėmbėsh, prapė se prapė, nuk e lėshon zemrėn deri tek mallkimi. Pėrkundrazi, shumica janė me atė qė mallkimi i babai tė zė. Se ky, babai, ėshtė ca mė i ftohtė se sa nėna. Po pse do merrem me supozime?
* * *
Tek rrinim nė hije, njė mbasdite gushti, aty mbi xhade ku ullinjtė kanė hapur krahėt e tyre kilometrikė, dėgjojmė njė nėnė qė mallkoi tė birin:"Ah, mos tė zėntė darka! ".
T'u bėftė nė grykė! -ia ktheu mallkimit tė asaj nėne, plaku Myrte Buzi. Xha Myrtoja ėshtė njė plak qė nga pamja mė ngjet me Selam Salarinė. Aq ngjet sa, kur e shoh, them qė, po tė xhiroje njė film pėr bėmat e heroit tė Salarisė, merr xha Myrten dhe ke Selamin dorė me njė. I shkurtėr po, qylafin e bardhė me "antenė" mbi kokė po, epo ēfarė tjetėr duhet pėr tė patur atė, tė ngjajshmin e Selam Salarisė? Se xha Myrtoja vėrtet qė ka lindur dhe ėshtė plakur nė Myzeqe, po prejardhjen e ka andej:nga fsharat e Tepelenės. Edhe llagapin e ka Buzi. Llagapi, - thotė xha Myrtoja, - ėshtė vula qė tė vihet nga je. Dhe ndaj dhe xha Myrtoja mban aso qylafi me"antenė" si nė Labėri. Thirrja e lashtė e gjakut, domosdo. Pra, sa dėgjoj mallkimin nga goja e asaj nėne, xha Myrtoja, ia ktheu me mallkim. Mallikimin mallkimi e shplan, - tha. Se s'ka mė keq se mallkimi i nėnės, - vazhdoi ai. Ashtu ėshtė, -ia prita unė, - ulur mes njė grumbulli njerėzish aty nė hije. Dhe, si pėr tė mbėshtetur atė qė tha xha Myrtoja, fillova tė tregoj kėtė gojdhėnė. Gojėdhėna ėshtė shumė e lashtė, por, siodoqoftė, vlera e saj ėshtė e pakompensueshme. Zura tė tregoja, po vura nė dukje se kėtė gojėdhėnė ma ka treguar dajua i babait, i ndjeri Ismet Korita. Kur po tregoja, sa zura nė gojė tė ndjerin, dajon e babait tim, tė moshuarėt luajtėn nga vėndi, si shėnjė nderimi pėr njė njeri tė mirė, qė kish kohė qė na kish lėnė. Mė tė rinjtė as qė dinin nga kėto gjėra, po , sidoqoftė, pritėn qė t'u tregoja se ēfarė mė kish thėnė i ndjeri mua?
* * *
Dėgjoni, - u thashė, - unė jam me xha Myrten. Mallkimi i nėnės tė zė. Dhe ja gojėdhėna:
Shumė kohė pėrpara rronte njė nėnė me 4 ēupa. Ēupat ishin merimanga, mushka, gjinkalla dhe bleta. Njė ditė prej ditėsh, sėmuret e ėma e ēupave dhe i bėn zė merimangės:-Merimagė, moj bija ime! Nėna ėshtė sėmurė dhe po i dhėmb koka. Hajde tė mė bėsh derman. -Ou, moj mama, -ia pret merimanga. A nuk e sheh qė unė po end pėlhurė? Nėna qė nuk e priste kėtė pėrgjigje, e mallkoi:-Allah, moj bijė, endshė e endshė pėlhurė dhe era tė ta marrė! Dhe vėrtet qė "pėlhurėn" e merimangės e merr era. I thotė mushkės:-Mushkė, moj bijė, nėnės po i dhėmb koka. A nuk vjen t'ia mbash pak? -Mama, -ia ktheu mushka, -nuk e sheh qė unė jam me barrė? -Kurrė mos pjellēė, -mallkoi e ėma. Dhe as mė thoni , a pjellin mushkat? I thotė gjinkallės. Mama, -i thotė gjinkalla, - nuk e dėgjon qė jam duke kėnduar? -Kėndofsh e kėndofsh dhe plaē nė vėnd! -lėshoi mallkimin e ėma. Kur dėgjoi kėtė tė fundit, njė fėmijė, ma priti:-Profesor, sa po plasi njė gjinkallė tek ulliri. Njerėzit po gajaseshin se kurrė s'e kishin dėgjuar kėtė histori. Pritni, u thashė, se nuk kam mbaruar. I tha bletės:-Bletė, moj bija ime, mamasė po i dhėmb koka. Ajo:-Pėr kokėn tė bėn derman bleta ty. Dhe tak mori njė copė basme, e futi nė uthull dhe ia vuri mbi ballė. Ia mbajti njė copėherė mbi tė dhe, sa u tha, shkoi pėr sė dyti, deri sa ia largoi dhimbjen. Nėna, e shėruar tanimė, i thotė:-Moj bletė, moj punėtoreja e mirė e nėnes, ti qė mė shėrove mua, paēė bekimin tim:-Qė kėtej e tutje "mutin" tėnd ta hanė dhe njerėzit. Dhe a nuk e hamė tė tėrė"mutin" e bletės?
Tė gjithė, gati, mė duartrokitėn pėr kėtė rrėfenjė time me shumė vlerė, sidomos, pėr tė rinjtė qė xhėku nuk i dėgjojnė nėnat e tyre, por xha Myrtoja, prapė ndėrhyri:
-Papi qo qė tregove tija kushedi se sa sene para ka ndodhur se pėrrallė, or tunjatjeta, dhe pėrralla, qė thuaj ti, ėshtė si puna e atij lumit kur vjen, qė sjell dhe dushk e lėpushkė. Por dėgjoni, o ēuna, kėtė qė kam parė me sytė e mi. Se ka ndodhur nė kohėn e luftės. Tė asaj ēlirimtares, de. Tani, unė e humba rolin e ciceronit, dhe sy e vesh andej nga Xha Myrtja. Dhe filloi:-Kishim njė burrė nė fshat qė e quanin Rexhep. Do tė thoni, Rexhep kushi? Aha, llagapin nuk e jap, se nuk i pres veshin, se llagapi ėshtė vula, or ēuna. THuaj ti Myrtja! Po hane bir se sa Myrte ka, qoft dhe kėtu, nė Mbrostar. Po kur thuaj Myrte Buzi, epo jam unė me kėmbė e me duar, e me gjithė qylaf. Ndaj llagap nuk jap. E ē'ta njac? Pra qy, Rexhepi, rronte vetėm me tė ėmėn. Qo, e ėma, bobo se si ishte! Mos e kishe nė mėhall. Shihte dy pula bashkė, tak dhe do merrte gurin t'u binte. Sherrin e kish si nė majė tė hundės. Piperickė nga ato qarrėset, qė, po e hodhe nė frasulet, tė helmon. E kam njohur mirė si Rexhepin, po dhe atė noksanen. Mirė, or ēuna mirė, tė keqen xha Myrtja, po nėnėn nuk e zgjedh dot. E mirė, e keqe:e ke nėnė. Do s'do, duhet ta dėgjosh. Se tė ka bėrė kokėn. Se tė ndodhė si me atė historizėn qė tregoi Papi pak mė parėz. Eh, de , eh. Me tė ėmėn, Rexhepi, dhe njeri tjetėr:xhin xhan. E ėma si e ėma, ta bėnte borxh, or tunjatjeta. Dhe njė ditė prej ditėsh, e humbi ky Rexhep fukarai(se fukara nė pikė ishte) dhe, frrap, i jep njė fllackė surratit tė jėmės. E lehtė qe fllacka, si nxitimthi, por nėnės i erdhi e rėndė plumb. Ky, lumėmadhi, u tkurr si i penduar, po ku mbahej ajo? -Mė rrahe, -i tha, -Rexhep? Ai nuk foli. Qe penduar sa vet e dinte. Ajo prapėsi:-Mė rrahe, Rexhep? Dėgjo, - vazhdoi ajo, - po tė kem vdekur, do ngjallem luvgat, po nuk tė mori plumbi nė ballė! ! ! Rexhepi, i shkretė, doli nga terina. Se terinė kishin pėr strehė. Njė terinė mbuluar me kashtė dhe nė vėnd tė derės njė lesė qė e tėrhiqnin me njė zhukė nga brenda pėr ta mbyllur. Tregimi po bėhej interesant, se xha Myrtoja, jo vetėm tregonte shtruar dhe pa, u ngutur, por dukej po e pėrjetonte dhe njėherė atė ndodhi. Ndėrkaq, nxorri nga xhepi i palltos kutinė e duhanit, e drodhi me nge, dhe, si e ndezi, tymosi pėr shtatė qejfe, vazhdoi:
* * *
Turr-vurr, turr-vurr, kaluan dhe ca sene, e ėma e Rexhepit vdiq. Qy, qyqurani, mbeti vetėm. Atje tek terina qė mbyllej me lesė. Ndėrkaq erdhėn partizanėt. Epo erdhėn, mirėse erdhėn. Dhe zunė e i strehuan nėpėr ato shtėpitė qė kishin pėr tė ngrėnė. Mos dėgjoni Papin ju qė u thotė ēunave se partizanėt strehoehshin tek fukarenjtė. GJindja ia dha tė qeshurit. *
Pse ēa do hanin partizanėt tek sėra ime apo tek ai, Rexhepi i terinės? E, pra, i strehuan tek zėngjinėt e fshatit. Kėta po i pritėn. Po deshnin mos i pritnin, se dihej avazi mandejza. I pritėn, i pritėn, po u mbushėn me palavi. Mender me morra. Po kėto"me morra" e thoshin ashtu nėnė gojė, se. . . , epo tė keqen Myrtja, goja tė bėn hatanė. Se mirė ata qė hoqėn nga ato "palavitė"epo hallall, kur thonė, po ēfarė do ti qė nuk ke kokrrėn e krypės, qė bėn berihaj. Vė tellallin kot mė sė koti. Se kėshtu, ju keqen xha Myrtja ju, na ngrihet dhe qy Rexhepi i terinės dhe mėhall pėr mėhall, po njė muhabet:-Qenė ata partizanėt nga una, po ē'e do, na mbushėn me morra. Qy llaf qe ca i rėndė mė atė kohė. Si tė thoshe nė atė kohė tė"merhumit"(nėnkutpo Enver Hoxhėn), qė partia na i mori tė tėra apo na la fukara. Llafi i rėndė, or tunjatjeta. THuaj kėtu e thuaj atje, dhe na shkon llafja tek shtabi. Po shtabi na paskėsh patur njė allēak si komisar qė paska urdhėruar:-Tė shkoni, ta gjeni dhe t'i jepni hakun atij, Rexhepit. Me hak, ju keqen, xha Myrtaja, po qe gjysmelekut. Pa mė tė erdhėn dy partizanė, ashtu perėnduar pa perėnduar dielli, dhe mė t'i thėresin me emėr. -O Rexhep dil pak se tė kemi njė llaf. Doli qyja nga terina kur mė t'ia mbajnė bamp me dy plumba"dum-dum"mu nė lulez tė ballit. Pra, shkurt muhabeti, e zuri mallkimi i sė jėmės. Ja, pėr kėtė trokė dheu. Tani sikur tė gjithė u bindėm dhe, siē e mendoj, zor se do kishte vlerė ndonjė leksion mė shumė se kjo qė tregoi xha Myrtoja, ai, pra, Myrto Buzi qė tani nuk rron mė. Vėrtet qė nuk rron, por tė gjithė ne qė e kemi njohur, e kujtojmė si njė plak tė urtė e tė mėnēėm nga i cili kishe seē mėsoje.
*treguar pas 1990-tės.
Pėrparim Hysi
Shtator 1992 - shtator 2009