E d o n a R e x h e p a j
nga (Edona) 20 Mar.2008 at 22:34
ASAJ QĖ IKU
Dallgė e trazuar lozė me erėn
Ikje e saj ēmėndi kohėrat plot egėrsi
Enigmė e fatit pamėshirshėm mė goditi
Lakuriqėsi e jetės tallet me ironi
Lermėni tė hy nė varr edhe unė
Ėndrrat nė mbeturina historie le tė mė harrohen
Zogjtė do tė kenė ikur larg pastaj
Asaj, nė vjeshtėn e vonė, ngadalė do ti afrohem!
Kotelja(Edona)
Admin
PERĖNDIM I HESHTUR
Dalėngadalė po binte muzgu
Ishte hera e parė kur mbrėmja ndjeu mungesėn tėnde
Endėrrat nė gjumė u pėrkundėn para se tė binte nata
Lindje mė sdo kishte se dielli pėrgjithmonė po perėndonte!
Lutesha tė shihja veē edhe njė herė lodrimin prej drenushe
E ata sy margaritarė tė shkrinin ajsbergun qė mes akrepash pushonte
Zėrin tim e mbyti heshtja, tani veē nga imazhi yt mrekullohem
A thua nė sytė e tu tė kenė harruar diellin stina qe pėrjetė tė mė ngrohte?
Hap dritaren ne mėngjes, bora bie ne toke pa u ndjere, qetėsi pėrmbytse!
Kėrkoj njė zė, kėrkoj njė fjale... rreth meje askush, ē' trishtim!
Dua te marr fryme, te mbush mushkėritė me ajrin e lumturisė qe me falje ti!
Dua te tė shtrėngoj fort, te ndjej zemrėn qe me qohet peshe nga gėzimi qe veē sytė e tu ma falnin! Pastaj dua te shėtisim bashke ne natyre, ta dėftoj jetėn dhe margaritarėt e saj, por edhe pėr njė mijė mjerimet qe ka, qe sa here vijnė, trishtimin sjellin me vete. Dua te tė bej njė Amazonė te vėrtete! Te bėsh hapa te mėdhenj nė jete!
Dua... !
Dua ti mbyll sytė. Te ėndėrroj sikur je kėtu. Sikur ke shkrire akujt e te ftohtin. Sikur ke sjelle diellin, Diellza ime! Sikur lulet te kenė shpėrndarė polenin ngado. Sikur buzėqeshja jote te kenė pushtuar botėn, tė kenė zhdukur dhimbjen, largėsitė dhe mallin... Do flakja tutje ēdo gjė veē te dėgjoja zėrin tėnd prej kanarine, te ledhatoja flokun tėnd prej mėndafshi, te puthja duart tua te vogla e te bardha... e bardha ime, e ėndėrrta ime!
Tik-taket mezi lėvizin, janė rėnduar aq shumė... unė mbyll dritaren me sytė e ulur pėrtokė, sikur dua ti them jetės: c' faj po paguaj qė po ma bėn gjithė kėtė?!
Gjendem mes katėr muresh. Shoh pėr rreth, ndjej te ftohtin ne palce, ndjej se me ėshtė shembur bota mbi koke! Pse nuk futesh nga ajo dere, siē beje dikur, te me pėrqafosh njė here te vetme dhe pastaj kthehu prapė ne qiellin tėnd, tek engjėjt e perėndisė! Ēfarė ti them zemrės qė po mėrzitet kaq shume pa ty? Ēfarė tė iu them lotėve, qe dalin pėr ty? Ēfarė ti them
familjes, e cila nuk di te gėzojė qė kur ike ti?
Shtrihem, sikur te mos kem dėshire te ngrihem me! Sepse me e madhe se
jeta ėshtė dėshira pėr te tė pasur pranė, engjėlli im! Ti ishe gėzimi im kur hapja sytė ne mėngjes, ti ishe parajsa ime kur bashke me mbrėmjen vija ne shtėpi. Me ty jeta ishte e bukur!
Ndjej se do te ēmendem, se nga nevoja pėr ty do te ēoroditem, se nga malli pėr ty do te digjem, se nga goditjet e jetės do te bėhem hi! Ah... vogėlushe!
Veē sikur ta dije sa te vėshtire e kam!!!
Ne ēdo hap je ti! Ne ēdo ėndėrr je ti! Ne ēdo lot je ti!
Unė jetoj sikur te ishe kėtu. Te puth kur zgjohem, kujdesem pėr ty, me merr malli pėr ty kur jam larg dhomės ku ti mbyllje syēkat e vogla plot jete! Syēkat e kaltra! Te thella si deti! Vezulluese si dielli!
Jam me ty ngado, sepse ti je brenda meje, fryme e shpirtit tim! Ne ēdo fėmije te lumtur shoh pak nga ty. Ne ēdo buzėqeshje ndjej ngrohtėsinė tende. Ne ēdo feste, festoj pėr ty! Kėshtu ka qenė qe kur ike... dhe kėshtu do te jete gjithmonė!
Bota ime mban emrin Diell, mban emrin Yll!
Ti je si zjarri qe me djeg. Ti je hėna qe i bėn drite netėve te mia. Ti je shpirti i shpirtit tim!
Mėngjeset do te rendin njeri pas tjetrit, duke zhdukur netėt nga horizonti.
Dielli do te lind e perėndojė pėrsėri, sa ne njėrin qosh te botes sa ne tjetrin. Lulet do te qelin ne pranvere, fluturat do te rrahin krahėt ne qiellin e kaltėr, pranė teje.
Unė do te jem kėtu, ku ti mėsove fjalėn e parė, ku ti bere hapin e parė ne jetė! Do te jem kėtu, ku ndritje ti.
E ti, edhe nga atje lart, vazhdon te na spėrkatesh me shkėndijat tua, vazhdon ti jepesh kuptimin jetės time, vazhdon te shkrish akujt e jetės, vazhdon te me jepesh fryme!
Sa lakmi i kam qiellit qe te mban ne gji, sa lakmi u kam engjėjve me tė cilėt hedh vallen e parajsės, sa lakmi iu kam yjeve qe te kanė pranė! Por, e di ēfarė e dashur? unė nga kėtu shoh qiellin dhe e di kur je e lumtur, e di edhe kur qielli qan pėr mua - qe pa ty mbeta! Nga kėtu, kur bota fle, fshehurazi unė dal te shoh vezullimėn e yjeve dhe pėrpiqem tė gjej se cili prej tyre je ti! Dhe ti je secili! Dhe ti je ngado e kudo! Ndjeva qe buzėqesha lehtė! Ndjeva zemrėn qe me rrahu hovshėm, sepse unė jam i lumtur qe kam njė Diell timin, qe kam njė Yll, qe kam njė Hėnė! Unė jam i lumtur qe ti me fal buzėqeshje, ngrohtėsi dhe dashuri!
_________________ Edona Rexhepaj
Nėse pėr botėn je asgjė, e gjithė bota je pėr dikė!